Ihotietoa

 

Ihon tehtävät

Iho on kehon suurin elin ja sillä on monta tärkeää tehtävää. Ihon ensisijaisena tehtävänä on suojata kehoa ulkoa tulevilta uhkatekijöiltä, joita ovat mm. haitallinen UV-säteily. Iho toimii myös vesieristeenä, joka estää liiallisen nesteen haihtumisen. Iholla on muitakin tehtäviä, joista tärkein lienee lämmönsäätely. Iho suojaa ihmistä myös tuntoaistin avulla. Ihossa olevat hermosyyt auttavat ihmistä tulkitsemaan kehon ulkopuolisia oloja tuntemalla lämmintä, kylmää, painetta ja kipua. Iholla syntyy myös ihmiselle elintärkeää D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta.

 

Ihotyypit

Normaali ihossa tali- ja hikirauhasten toiminta on tasapainossa. Ihon rakenne on sileä, tasainen ja pehmeä.

Kuivan ihon rakenne on ohut, silkkipaperimainen ja ihon pinta on tasainen. Iholla ei juuri näy epäpuhtauksia, mutta sillä on taipumus hilseilyyn, punoitukseen ja kutinaan.

Rasvainen iho on seurausta ihon talirauhasten tuottamasta liiasta rasvasta. Nenä, otsa ja leuka saattavat kiiltää, ihomatoja ja finnejä syntyy helposti.

Sekaiho on edellisten ihotyyppien yhdistelmä. Klassinen sekaiho on otsa-silmien väliltä rasvainen ja reunoilta normaali tai kuiva.

 

Yleistä ihosta

Terveen ihon rakenne

Ikääntyvä iho

 

Ihon sairauksia

Akne

Alopecia areata

Atooppinen ihottuma

Urtikaria

 

Harvinaisia ihosairauksia