Kun iho oireilee

Kuiva ja kutiseva iho

Kuiva iho tuntuu kuivalta, se kutisee ja hilseilee. Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin vähäinen, että se ei estä riittävästi veden haihtumista ihon syvemmistä kerroksista. Seurauksena ihon pintakerros eli epidermis kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana.

Noin viidenneksellä suomalaisista on taipumus vähäiseen keramiidisynteesiin tai keramidien hajoaminen on hidastunut. Heidän taipumustaan kuivaan ihoon kutsutaan atopiaksi. 

Lue lisää artikkelista Kutinaa ja hilseilyä 

 

Ihon tulehdukset

Terveen ihon pinnalla olevan niin sanotun normaaliflooran muodostavat erilaiset bakteerit. Iho tarvitsee näitä bakteereja pysyäkseen kunnossa. Ehjä iho puolestaan suojaa kehoa ympäristön haitallisilta bakteereilta ja viruksilta. Puolustuskykyä voivat heikentää ihon kudosvauriot, ihotaudit tai muusta syystä johtuva immuunipuolustuksen heikkous.

Ihon infektioita aiheuttavat bakteerien lisäksi joukko muita mikrobeja, kuten virukset, sienet ja loiset. Monet ihoinfektiot ovat lieviä, eikä niiden yhteydessä esiinny kuumetta ja muita yleisoireita, mutta jotkut niistä saattavat olla pitkäkestoisia ja hoidolle huonosti reagoivia.

Lue lisää artikkelista Heikentynyt puolustusmekanismi yhtenä tekijänä ihon tulehduksissa

 

Käsi-ihottumat ja työelämä

Käsien iho on päivittäin alttiina erilaisille aineille. Ihon oma suojauskyky ei aina riitä ja ihon suojakerrokset vaurioituvat. Erilaiset käsi-ihottumat ovat yleisiä ja ne kehittyvät helposti pitkäaikaisiksi sairauksiksi.

Käsi-ihottumaa kannattaa hoitaa heti oireiden alkuvaiheessa tehokkaasti, koska ennuste yleensä huononee sairauden pitkittyessä. Vuosittain ilmaantuu uusia ammatti-ihotauteja arviolta noin tuhat, joista 90 prosenttia on käsi-ihottumia.

Ammatinvalinnanohjauksessa tulisi esimerkiksi huomioida lapsuuden aikainen taipumus atooppiseen ihottumaan. Taipumus atopiaan säilyy, vaikka myöhemmin ei enää olisikaan oireita. Erilaiset allergiat tuovat myös omat haasteensa.

Lue lisää artikkelista  Ennaltaehkäisy on käsi-ihottumien parasta hoitoa

 

Ihosairaus ja ihmissuhteet

Ihosairaus tuo mukanaan omat haasteensa ihmissuhteisiin ja arkeen. Sairaudella on vaikutusta siihen miten suhtaudumme toisiin ihmisiin ja ympäristöömme. Se voi tehdä muutenkin haasteellisista ihmissuhteista vielä haasteellisempia. Huonosti nukuttu yö kutinan ja raapimisen seurauksena tekee meistä ärtyisämpiä ja heikentää keskittymiskykyämme. Pitkään jatkuessaan unettomuus samoin kuin monet pitkäaikaiset hoitoa vaativat sairaudet lisäävät riskiä masentua merkittävästi.

Iholla on monenlaisia merkityksiä. Se toimii suojamuurina ja kontaktipintana, joka välittää kosketuksen. Se osaltaan auttaa meitä määrittelemään itseämme suhteessa toisiin. Sanonnat paksunahkaisesta tai herkkähipiäisestä ihmisestä kuvaavat, miten olemme suhteessa toisiin. Iho ilmaisee tunteita ja kertoo kontaktissa olemisesta. Se on suurin ja näkyvin tunne-elimemme: punastumme nolostuessamme tai kiukustuessamme, kalpenemme pelosta, raavimme hermostuessamme.

Lue lisää ihosairauksista ja ihmissuhteista artikkelista Iho on kontaktipinta ympäristöön

 

Lisää tietoa ihosairauksista sekä sosiaalituista- ja palveluista löytyy linkeistä: